Margaret Mahy

Margaret Mahy
Download

Biografie

Margaret Mahy (Nieuw-Zeeland, 21-03-1936 - 23-07-2012) was een van de belangrijkste kinderboekenschrijfsters van Nieuw-Zeeland. Ze publiceerde al op jonge leeftijd verhalen in kranten en tijdschriften, maar haar manuscripten werden geweigerd door de uitgeverijen in Nieuw-Zeeland. In 1968 vond ze een uitgever in New York bereid al haar werk dat ze inmiddels in manuscriptvorm had klaarliggen, uit te geven. In ruim dertig jaar bouwde ze een omvangrijk oeuvre op, waarin zij zich steeds vernieuwde. Ze beoefende alle genres, en schreef prentenboeken, korte verhalen, leesboekjes voor het onderwijs, fictie, non-fictie, gedichten en tv-scenario's. Haar werk is in binnen- en buitenland bekroond. In 1993 ontving ze The Honour of New Zealand, de hoogste onderscheiding in haar geboorteland voor bijdragen aan de jeugdliteratuur.

In haar werk voor jonge lezers, zoals het prentenboek Ze lopen gewoon met me mee..., lopen realiteit en fantasie in elkaar over. In haar werk voor oudere lezers is de fantasiewereld vervangen door bovennatuurlijke en magische krachten. Mahy's taalgebruik is origineel en verfrissend; ze maakt gebruik van sprankelende dialogen en beeldende beschrijvingen. Haar teksten, vooral die van de prentenboeken, zijn rijk aan klank en ritme.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!