Het deel en het geheel

Werner Heisenberg

Vertaald en ingeleid door Maarten van Buuren

Werner Heisenberg was een van de grootste natuurkundigen van de vorige eeuw. Hij is bekend geworden door het door hem ontdekte 'onbepaaldheidsprincipe' en de verkeerd begrepen uitleg van zijn rol als kernfysicus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegen de achtergrond van de Münchense Radenrepubliek, de opkomst van het nationaalsocialisme en het nieuwe begin na 1945, komen zijn relaties met onder anderen Albert Einstein, Niels Bohr en Wolfgang Pauli tot leven. Heisenberg reconstrueert de gesprekken die hij met deze wetenschappers voerde - niet zelden tijdens wandeltochten in de Duitse en Amerikaanse bergen, of tijdens boottochten in Denemarken. Het uitgangspunt van deze gesprekken zijn de stormachtige ontwikkelingen in de kernfysica, maar hun werkelijke belang ontlenen ze aan de filosofische consequenties die Heisenberg, Bohr, Pauli en Einstein daaruit trekken. De kern van dit boek wordt gevormd door discussies over politiek, religie, geschiedenis, filosofie en muziek. In Het deel en het geheel geeft Werner Heisenberg een bewogen beeld van de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij verbindt de turbulente politieke ontwikkelingen van die tijd met grote ontdekkingen in de kernfysica en de daarmee samenhangende filosofische vragen: Wat is de relatie tussen wetenschap en godsdienst? Hoe verhoudt wetenschap zich tot de samenleving? Welk standpunt moet een kernfysicus innemen ten aanzien van de politiek? Meld u nu aan voor het cursusweekend Heisenberg & Houellebecq en kijk voor meer informatie op www.centre-erasme.nl.
Formaat: 24,1 x 16,0 cm | gebonden | prijs: € 39,99 | isbn: 9789047711636 | nur: 730
Werner Heisenberg

Auteur

Werner Heisenberg

Werner Heisenberg (1901-1976) was een van de grootste natuurkundigen van de vorige eeuw. In 1932 ontving hij de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn werk aan de quantummechanica. Zijn 'onbepaaldheidsrelatie' was zo revolutionair dat Albert Einstein haar nooit heeft willen accepteren.

Meer over Werner Heisenberg
Maarten van Buuren

Vertaler

Maarten van Buuren

Maarten van Buuren (1948) is de schrijver van het spraakmakende ‘depressieboek’ Kikker gaat fietsen! en van de historische boeken zoals Een ruimte voor de ziel en De afrekening. Hij is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en schrijft regelmatig over geschiedenis, kunst en literatuur voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. ‘Maarten van Buuren is begiftigd met een robuuste, lenige en bijna sexy schrijfstijl.'- Joost Zwagerman in NRC Handelsblad Foto: Marlies Schouwstra

Meer over Maarten van Buuren