Verzameld werk / deel 8 de held en het moederarchetype

Carl Gustav Jung

Verzameld werk / deel 8 de held en het moederarchetype

De psychische levenskracht, de libido, wordt bij uitstek gesymboliseerd door de zon, of gepersonifieerd in de gedaante van de held. Deze held moet echter eerst in ieder mens geboren worden.

Het is een geboorte die in feite een wedergeboorte inhoudt. Jung laat aan de hand van talloze fascinerende voorbeelden uit mythologie en literatuur zien wat dit inhoudt. De held moet de verstikkende kracht van de moeder overwinnen. Zij is immers een tweevoudige moeder; zij voedt, maar zij verslindt ook. Er moet een offer worden gebracht: de gelukzalige symbiose met de moeder moet worden opgegeven. Dan pas is het mogelijk herboren te worden als een volledig mens, die zich in het leven staande kan houden.

De held en het moederarchetype is het tweede deel van Jungs omvangrijke werk Symbole der Wandlung. Het is rijk geïllustreerd met afbeeldingen die afkomstig zijn uit de meest uiteenlopende culturen en tijdperken.

Formaat: 21,5 x 14,3 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789060699782 | nur: 770
Carl Gustav Jung

Auteur

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung werd in 1875 in Zwitserland geboren als zoon van een dorpsdominee. Toen hij overleed was hij als analytisch psycholoog bekend over de gehele wereld.Jungs invloed op het denken van de westerse wereld groeit nog steeds. Dat de begrippen introvert-extravert, animus en anima, synchroniciteit, collectief onderbewuste en archetype gemeengoed zijn geworden, wijst erop hoe relevant Jungs ideeën zijn voor onze tijd.Jung ging ervan uit dat alles wat de ziel betreft tot het werkterrein van de psychologie behoort. Dit typeert zijn brede, in tijd noch ruimte begrensde belangstelling voor alles wat de mens raakt.

Meer over Carl Gustav Jung

Vertaler

Pety de Vries-Ek

Meer over Pety de Vries-Ek