Nacht van de Aarde

Nacht van de Aarde

30 maart 2022

April is niet alleen de Maand van de Filosofie. Op 22 april is het ook nog eens de Dag van de Aarde. Wereldwijd al sinds 1970 – in Nederland sinds 2002 – maar de kans bestaat dat je er nog nooit van hebt gehoord. Kom je ook naar de Nacht van de Aarde op 21 april?

Intieme vreemden

In de Maand van de Filosofie is er tot nu toe weinig aandacht voor geweest. En dat zegt veel over de verhouding tussen ons en de aarde, en tussen de filosofie en de aarde: intieme vreemden! Want wij zijn zelf de aarde en het is inmiddels dringend nodig dat we ernaar gaan omkijken als ons eigen vlees en bloed. Als de Dag van de Aarde niet bestond dan zou die uitgevonden moeten worden.

Een nieuwe traditie

Op de vooravond van de Dag van de Aarde buigen bevlogen denkers en doeners zich over de betekenis van de aarde in het licht van de ecologische crisis. Deze Nacht van de Aarde is het begin van een lange en levendige traditie waarbij de filosofie elk jaar opnieuw in het teken wordt gesteld van onze verbondenheid met het grotere geheel. Nacht van de Aarde vindt plaats op donderdag 21 april 2022 vanaf 20.00 uur in De Witte Lely aan de Oudegracht 296 (aan de Werf) in Utrecht.

De sprekers tijdens de Nacht van de Aarde:

  • Vincent Blok, techniekfilosoof aan Wageningen Universiteit, schreef ‘Van wereld naar aarde. Filosofische ecologie van een bedreigde planeet’ (Boom 2022).
  • Robbert Bodegraven, directeur Humanistisch Verbond, schreef ‘Radicaal anders. Twaalf visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid’ (Lemniscaat 2022).
  • Jan Warndorff, humanisticus en vertaler, schreef ‘Ik ben de wereld. Anders denken in de 21e eeuw’ (Lemniscaat 2021).
  • Jessica den Outer is als jurist gespecialiseerd in rechten voor de Natuur. Zij is één van de jongste experts op dit gebied bij het VN-Harmony with Nature netwerk en schrijft een boek over rechten voor de Natuur.
  • Renske Wienen is klimaatactivist bij Extinction Rebellion en wijkraadslid in Rotterdam Centrum.
  • Caroline Suransky is universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Haar onderzoek richt zich op sociale verandering en humaniteit in een geglobaliseerde wereld.
  • Henk Manschot, emeritus hoogleraar Universiteit voor Humanistiek, schreef ‘Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie’ (Van Tilt, 2016).

Aanmelden voor 21 april

Een kaartje voor de Nacht van de Aarde kost €10 voor niet-studenten en €2,50 voor studenten met een studentenkaart. Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een exemplaar cadeau van het boek Jongeren. Klimaat. Nu. Manifest voor klimaatrechtvaardigheid (Lemniscaat 2021). Je kunt je aanmelden voor de Nacht van de Aarde door een e-mail te sturen naar jochem@lemniscaat.nl. Wees er snel bij want vol is vol!

Nieuws

Vierduizend kinderen ontvangen eerste boek over de pandemie

Vandaag overhandigt Gouden Griffel-winnaar Mireille Geus persoonlijk de eerste exemplaren van de speciale editie ‘Mijn dagen met Niets’ aan een basisschool in haar geboortestad Amsterdam.

Lees meer